Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po - Pá, 8-16 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 990,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Vařónka
Slide

Vařónka

Ještě na konci minulého století jste mohli na Těšínském Slezsku běžně ochutnat domácí Vařónku. Tu a tam se s ní můžete setkat i dnes. A jak se vařila?  O tom z větší části napovídá velmi autentická etiketa Vladislava Szpyrce ...

Zobrazuji 1-7 z 7
    Vařónka 0,19 L 36%
    180 Kč
    149 Kč bez DPH
    180 Kč
    149 Kč bez DPH
    ks
      Moje Dárková kazeta - velká
      70 Kč
      58 Kč bez DPH
      70 Kč
      58 Kč bez DPH
      ks
        Moje Dárková kazeta - malá
        50 Kč
        41 Kč bez DPH
        50 Kč
        41 Kč bez DPH
        ks
        • Novinka
        Sklenička St. Ambrosius
        70 Kč
        58 Kč bez DPH
        70 Kč
        58 Kč bez DPH
        ks
          Dárková kazeta - Old Time's
          1 195 Kč
          988 Kč bez DPH
          1 195 Kč
          988 Kč bez DPH
          ks
          • Novinka
          Vařónka 0,5 L 36%
          325 Kč
          269 Kč bez DPH
          325 Kč
          269 Kč bez DPH
          ks
            Vařónka 1 L 36%
            620 Kč
            512 Kč bez DPH
            620 Kč
            512 Kč bez DPH
            ks
            Produktů na stránku 204060

            Když se na Těšínském Slezsku zeptáte lidí střední a starší generace na Vařónku , řeknou Vám, že se bez ní dříve neobešly žádné rodinné oslavy a vesnické zábavy. A přesto se s ní dnes setkáte jen výjimečně. Petr Staňo si někdy kolem roku 2013 uvědomil, že Vařónka – oblíbený alkoholický nápoj na Těšínském Slezsku a Horních Kysucích – postupně odchází do zapomnění. A právě díky němu se od konce minulého roku Vařonka vyrábí v rodinné likérce v Nýdku. Přípravy na její výrobu trvaly půl roku a kromě Petra Staňa se na nich podílely také rady starších „goroli“ Regionu Trojmezí – z Jablunkovska (CZ), Čierneho (SK) a Jaworzynky (PL). O tom jak se tento tradiční nápoj připravuje, z velké části napovídá velmi autentická etiketa Vladislava Szpyrce. „Nejdříve v hrnci necháme zkaramelizovat cukr. Míra karamelizace rozhoduje o konečné barvě vařonky. Pak přilijeme vodu a přivedeme ji do varu. Po mírném vychladnutí přidáme další ingredience – hřebíček, skořici, citrónovou šťávu, med, „špyrytusˮ a … kus „gorolského“ srdce,“ popisuje výrobní proces David Czyž. Vařónka se dům od domu lišila a variant bylo nepřeberně. Její receptura se mohla také lišit podle toho, k jaké příležitosti byla připravovaná. Zatímco při méně svátečních událostech se pila ještě teplá, na svatební hostiny se připravovala i s několikatýdenním předstihem. Starší generace si vzpomínají na vařónku s máslem nebo „špyrkamiˮ. Tu připravovaly hospodyňky v zimě, aby zahřála „gazduˮ po celodenní práci v lese.