Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po - Pá, 8-16 hod
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 990,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Likér Vařonka
Slide

Likér Vařonka

Ještě na konci minulého století jste mohli na Těšínském Slezsku běžně ochutnat domácí Vařónku. Tu a tam se s ní můžete setkat i dnes. A jak se vařila?  O tom z větší části napovídá velmi autentická etiketa Vladislava Szpyrce ...

Zobrazuji 1-5 z 5
    Vařonka likér se skořicí a hřebíčkem 0,19 L 36%
    210 Kč
    174 Kč bez DPH
    210 Kč
    174 Kč bez DPH
    Skladem
    ks
      St. Ambrosius Sklenička s logem St. Ambrosius
      70 Kč
      58 Kč bez DPH
      70 Kč
      58 Kč bez DPH
      Skladem
      ks
        St. Ambrosius Dárková kazeta - Old Time's
        1 330 Kč
        1 099 Kč bez DPH
        1 330 Kč
        1 099 Kč bez DPH
        Skladem
        ks
          Vařonka likér se skořicí a hřebíčkem 0,5 L 36%
          380 Kč
          314 Kč bez DPH
          380 Kč
          314 Kč bez DPH
          Skladem
          ks
          • Novinka
          Vařonka likér se skořicí a hřebíčkem 1 L 36%
          730 Kč
          603 Kč bez DPH
          730 Kč
          603 Kč bez DPH
          Skladem
          ks
          Produktů na stránku 204060

          Když se na Těšínském Slezsku zeptáte lidí střední a starší generace na Vařónku , řeknou Vám, že se bez ní dříve neobešly žádné rodinné oslavy a vesnické zábavy. A přesto se s ní dnes setkáte jen výjimečně. Petr Staňo si někdy kolem roku 2013 uvědomil, že Vařónka – oblíbený alkoholický nápoj na Těšínském Slezsku a Horních Kysucích – postupně odchází do zapomnění. A právě díky němu se od konce minulého roku Vařonka vyrábí v rodinné likérce v Nýdku. Přípravy na její výrobu trvaly půl roku a kromě Petra Staňa se na nich podílely také rady starších „goroli“ Regionu Trojmezí – z Jablunkovska (CZ), Čierneho (SK) a Jaworzynky (PL). O tom jak se tento tradiční nápoj připravuje, z velké části napovídá velmi autentická etiketa Vladislava Szpyrce. „Nejdříve v hrnci necháme zkaramelizovat cukr. Míra karamelizace rozhoduje o konečné barvě vařonky. Pak přilijeme vodu a přivedeme ji do varu. Po mírném vychladnutí přidáme další ingredience – hřebíček, skořici, citrónovou šťávu, med, „špyrytusˮ a … kus „gorolského“ srdce,“ popisuje výrobní proces David Czyž. Vařónka se dům od domu lišila a variant bylo nepřeberně. Její receptura se mohla také lišit podle toho, k jaké příležitosti byla připravovaná. Zatímco při méně svátečních událostech se pila ještě teplá, na svatební hostiny se připravovala i s několikatýdenním předstihem. Starší generace si vzpomínají na vařónku s máslem nebo „špyrkamiˮ. Tu připravovaly hospodyňky v zimě, aby zahřála „gazduˮ po celodenní práci v lese.