KONTAKTY

Mgr. David Czyž
Nýdek 559
739 96 Nýdek
tel: +420 723 615 697
mamaztatom(a)gmail.com
IČ:68938179 DIČ:CZ7106164978
www.medovelikery.cz

NOVINKY

arr3Byli jsme u toho! Byli jsme u toho! Lahodným lektvarem, kterým si připíjejí královské páry ve filmové pohádce Když...

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 65 Kč
naše cena 120 Kč
naše cena 290 Kč

O nás
Tu stela ..

Přenesme se slovy "tu stela"  na Těšínské Slezsko, právě takto se v místním nářečí řekne "tady odsud".  V srdci Těšínského Slezska mezi kopci Stožek, Poledná a Čantoryje najdete malebnou obec Nýdek, stranou od hlavního tahu na Slovensko, stranou od uspěchaného světa, se svými spícími rytíři v majestátné Čantoryji. 

Právě tady pro Vás vyrábíme od roku 2003 v malé rodinné likérce originální medové likéry St. Ambrosius a od roku 2013 také sirup s propolisem z přírodního hnědého cukru. 

 

S láskou a úctou k tradicím…

 

 

Správné odpovědi na otázky z videa najdete na konci této stránky.             

 

Vážíme si ...

Vážíme si přízně našich zákazníků. Těší nás, že naše produkty reprezentují obce a města Těšínského Slezska a od roku 2018 také Moravskoslezský kraj.

Příběh našeho zákazníka

Jednou jsme prodávali medové likéry na tradiční Pouti na Hrčavě. Jen pro zajímavost, Hrčava je nejvýchodnější obec České republiky a najdete tady Trojmezí hranic České republiky, Slovenska a Polska. Poutě zde mají svůj nezaměnitelný ráz, lidé jsou přátelští a otevření. Někdy po poledni přišel k našemu stánku postarší pán, objednal si štamprli propolisovky a povídá v našem nářečí: "Jo wóm muszym cosi łopowidzieć. Jo wiym ganz przesnie, jako tyn pan Czyż prziszeł na to, wyrobiać likery." Podívali jsme se s manželkou na sebe se skrývaným úsměvem a pán pokračoval. "Łón  wóm roz cosi chladoł na górze. I jako se tak przegrzebowoł  w tych starych ździorbach, wszymnył se zapruszónego kufra po starzikowi. No i w nim łón naszeł te rereceptury..." Byl jsem bez dechu. Ten příběh se mi moc líbil a současně jsem nechtěl pána uvést do trapné situace tím, že pan Czyž jsem já a všechno je jinak..

A jak to bylo doopravdy?

K výrobě medových likérů mě přivedlo včelaření. Je to úžasný koníček. Kdybych měl jednou větou říct, co mi včelaření dalo, řekl bych, že mě přivedlo blíže k přírodě a k sobě samému. Dnes už se včelaření z časových důvodů nevěnuji. 

Ale zpátky k tomu, jak to bylo s našimi medovými likéry. Na Těšínském Slezsku si lidé pro sváteční chvíle připravovali "miodulu" - nápoj z alkoholu a medu. Vzpomínám si, že jsem jako kluk asistoval taťkovi při výrobě několika lahví tohoto moku na svatbu našeho bratrance. Dříve bylo zvykem, že si svatebčané nosili na hostinu vlastní alkohol, povětšinou warzonku, která neobsahovala med, ale zato byla ochucená vším možným. Byla to pak taková pestrá ochutnávka domácí tvorby a ještě dlouho po svatbě se vzpomínalo  na to, kdo měl nejlepší štamprli a z čeho to vlastně bolela hlava..smile      

Jako včelař jsem měl vlastní propolis a med. Jednou mě napadlo, že by se propolisová tinktura mohla využít i nějak jinak než na rány a kloktání. Postupně jsem zkoušel najít optimální chuť a technologický postup výroby medového likéru s propolisem. Mé okolí mi ochotně pomáhalo s degustací a cennými postřehy.

Komu ale skutečně vděčím za to, že se z koníčku stala živnost, je můj soused. Ten mi po jedné takové ochutnávce řekl: "Dawid, nierobiym se błozna, ale być tebóm, tak tóm propolisówke wyrobióm." A já souseda poslechl..

Medový příběh likérů z úpatí Čantoryje (Emilie Swidrová-týdeník Hutník)

" K výrobě medových likérů mě přivedlo včelaření. Dnes se už z časových důvodů tomuto úžasnému koníčku nevěnuji, ale včelaření díky bratrovi zůstává v rodině." vypráví David Czyž Nýdku, který se již čtrnáctým rokem věnuje výrobě zmíněných liké­rů profesionálně. Od roku 2009  se jeho výrobky mohou chlubit ochrannou značkou Gó­rolsko Swoboda regionální pro­dukt ®.  "Vnímám to jako ocenění. V té době jsem si ještě více uvědo­mil  svoji sounáležitost s tímto regionem. Jsem hrdý na to, že jsem jeho součástí, že jsem z Nýdku, z Těšínského Slezska" vyznává.  Gó­rolsko Swoboda sdružuje ho­raly z české, polské i sloven­ské strany Beskyd. I když je dělí hranice, všichni mluví stejným jazykem. Regionální značka garantuje produktům jejich původ v určitém území, originalitu i spojení s tradicí a zamezuje zneužití jména i symbolů regionu výrobci zvenčí.

A jak začal medový příběh li­kérů na úpatí Čantoryje? ,.Něk­teří si myslí, že jsem objevil ve starém kufru na půdě recepturu po dědovi a pustil se do výroby. Ale tak to není," vzpomíná David Czyž  a pokračuje: „ Na samém začátku to byl nesmělý pokus o domácí lykarstwo s propolisem. První láhev byla pro rodinu, další pro známé, pro sousedy. Zájem byl stále větší a tak jsem se rozhodl  nechat zaměstnání a věnovat se výrobě likérů na plný úvazek. Myšlenka vyrábět lykarstwo u mě zůstala po celou dobu. Dnes vyrábíme šest druhů medových likérů a od roku 2013 také Čantoryjský sirup s propolisem. Kromě již zmiňovaného Medového likéru s propolisem děláme takové speciality jako je například  Medový likér smrkový  nebo Mamu z Tatóm.

A kdy se zrodil nápad vyrábět Mamu z Tatóm?

Nápad vyrábět tento  jedinečný medový likér vznikl potom, co byly naše výrobky oceněny regionální značkou Gó­rolsko Swoboda. Za její vznik vděčím úžasným lidem, které jsem tehdy potkal.  Antoni Szpyrc vytvořil originální etiketu.  Leszek Richter se podílel na textu, který je ponašymu a ožívá v něm legenda o Čantoryjských rytířích. Ne náhodou má Medový likér Mama z Tatóm přívlastek Gorolski Lykarstwo. V jednom litru obsahuje nepředstavitelného půl kila medu. Po ochutnání zjistíte, že krásně voní po mateřídoušce a najdete v ní chuť jalovce.

Medové likéry s regionální značkou Górolsko Swoboda, vyráběné v malebné beskydské vesničce v Nýdku, se již dosta­ly dokonce i do Ameriky či Austrálie a jsou vskutku origi­nálními dárky z beskydských kopců. David Czyž prodává své likéry v horalském kroji, který k výrobkům Górolské Swobo­dy prostě patří.

Emilie Swidrová

 

 Górlosko swoboda

Správné odpovědi na otázky z videa

Na jeden gram medu musí včela navštívit neuvěřitelných sedm tisíc květů.

Propolis je včelí medicína. Včely vědí, že příroda vybavila pupeny stromů - dosud nenarodivší se život - velmi účinnými pryskyřicemi, které je chrání před škůdci. Nasbírat tyto pryskyřice je pro včely velmi náročné. Fotografie, které zachycují včelu při sběru pryskyřice prozrazují, že vynakládají všechny síly, aby ji mohly získat. Po obohacení a zpracování pryskyřice včelími žlázami pak hovoříme o propolisu.

Propolis pomáhá udržet v úlech čisté prostředí. Tenoučkou vrstvou propolisu včely pokryjí vše, s čím přijdou do styku - stěny úlu, rámky, plásty.. Pokud se v úle objeví vetřelec, kterého včely nedokáží vynést, třeba malá myška, včely ji doslova mumifikují propolisem.

Vědce stále znovu překvapuje, jak účinné jsou protilátky včel a stromů obsažené v propolisu. Oproti chemicky vyráběným antibiotikům dokáže propolis zpomalit nebo zcela znemožnit vývoj nejen bakterií, ale i hub a virů. Tímto přírodním antibiotikem včely chrání sebe i svoje potomstvo a je tady také pro nás, milovníky přírodní medicíny.