- Štítky blogu
- tradice
- vařonka
- alkohol
- káva
- medová káva
- med
- video-folklór
- skupina BLAF
- borůvky
- včelaření
- začátky
- Úvod
- Blog
- Naše výrobky
- Medová káva
Medová káva
Dobrá káva, to nejsou jen kvalitní suroviny a pečlivé pražení, promítá se do ní také to, zda ji připravujete s radostí a dobrou náladou a ta v malé pražírně u Vlasty Orešanské nechybí. Vlasta tady praží skvělou kávu od roku 2017 a zákazníci se k ní na Hrčavu rádi vrací pro originální chuť a milé slovo.
„Nápad na "Medovou kávu" se zrodil v létě 2020 jak jinak než nad šálkem kávy. Chtěla jsem svým zákazníkům dát hotovou kávu domů a přemýšlela jsem, jak espresso uchovat po delší dobu. A když David Czyž k té myšlence přidal medový likér, nápad byl tady,“ prozrazuje Vlasta Orešanská. Proces přípravy nového produktu není jednoduchý. Je třeba si poradit s tím, jak by nový produkt měl chutnat, jak moc kávový a medový by měl být, a kolik procent alkoholu by se k němu hodilo. Vše se pozorně degustuje a je také potřeba vymyslet název a etiketu. Díky této důsledné spolupráci Vlasty Orešanské a Davida Czyže vznikla osmnáctiprocentní Medová káva, která v jednom litru obsahuje čtvrt kila medu a sedm espress z čerstvé hrčavské kávy Chalupčan a Chalupčanka. „Mezi prvními degustátory z řad veřejnosti byl pán, který při usrkávání medové kávy řekl, že kávu nepije, ale že tento nápoj by mohl mlsat stále,“ pokračuje Vlasta Orešanská. A jak Medovou kávu servírovat? Za studena si vychutnáte přirozenou chuť kávy. Když si ji trochu ohřejete, bude se zdát silnější a chuťově výraznější. Nejoblíbenější způsob servírování je s lehce našlehanou smetanou, která dodá medové kávě jemnější chuť.